Кремълският списък на финансовото министерство на САЩ ще накарат Москва

...
 
Кремълският списък на финансовото министерство на САЩ ще накарат Москва
Коментари Харесай

Време е Русия да създаде антисанкционна коалиция

  „ Кремълският лист ” на финансовото министерство на Съединени американски щати ще накарат Москва да промени разпоредбите на „ играта ” с Америка, с цел да отбрани свободната търговия
 

 

Константин Косачов, ръководител на Комисията по външна политика към Горната камара на съветския парламент

- В „ кремълския лист ” на Министерство на финансите на САЩ попаднаха 210 човека, включително – министър председателят Медведев, ръководителят на Съвета на федерацията и на Думата Валентина Матвиенко и Вячеслав Володин, водещи бизнесмени… Какъв е Вашият коментар?

-Най-важното, на което желая да обърна внимание е това, че е време да престанем да реагираме на обособените сюжети в границите на общата санкционна политика на САЩ по отношение на Русия. На 2 август предходната година се случи нещо доста неприятно – антируските наказания, които по-рано се въвеждаха от американския президент, в този момент са вкарани в закон от Конгреса на САЩ. Това утежни в пъти обстановката, и тъй като в този закон са предявени редица мислими и дори немислими искания към Русия. В този закон ние се оказахме дружно с трети стани като Иран и Северна Корея. Този закон има колосална разрушителна мощ, и както демонстрира ориста на поправката Джексън-Веник (законодателен акт на САЩ за въвеждане на търговски наказания към СССР и социалистическите страни от 70-те години на ХХ век — бел. ред.), той ще съществува още десетилетия. От тази позиция, описът на финансовото министерство на САЩ, е поредна стъпка по пътя на реализация на деструктивната задача на към този момент упоменатия закон за антируските наказания. Засега това се случва без спомагателни последици: това съгласно мен е напълно официално осъществяване на закона. Белият дом беше задължен в рамките на 180 дни да показа лист на хора, доближени до президента на Руската федерация, и подобен бе показан. При това, той бе формиран въз основата на оповестения в Интернет личен състав на съветското държавно управление и Администрацията на президента.

- Говорите за листата „ към този момент без последици ”. Значи ли, че такива може да има в бъдеще?

- Безспорно, от този лист могат да произтекат съществени отрицателни последици. И то не толкоз в политически, колкото в стопански проект. Все отново, там са посочени и предприемачи и компании. При това, законът от 2 август допуска и опция за налагане на наказания на компании и физически лица от трети страни, които сътрудничат с съветски сътрудници. Тоест, всеки от задграничните сътрудници, които вземат участие в градежа на „ Турски поток ” или по мощностите за рандеман на газ в Ямал, могат да попаднат под наказания на Съединените щати. И в този момент те би трябвало да правят оценка рисковете за бъдещето по напълно различен метод, в случай че видят един или различен от своите сътрудници в листата по „ кремълския отчет ”. А това е спомагателна опасност за бизнеса. В това е основната заплаха от новия лист на финансовото министерство на САЩ. Даже да не е придружено от съответни санкционни решения, ще оказва колосално психическо влияние върху нашите евентуални сътрудници. Повтарям – негативмно влияние.

- Каква е „ добавената стойност ” на антируските наказания за самите САЩ?

- Тя не е нулева, тя е негативна. По логиката на нещата, глобите са длъжни да стимулират или пък да принудят една страна да смени своето държание. В дадения случай за Русия мотивация няма по принцип – каквото и да създадем по което и да е от направленията (украинско, иранско, северо-корейско и всякакво друго), то това няма да стане под натиска на този американски закон. Затова случилото се през август 2017-а, си остава най-разрушителния фактор в връзките сред Русия и САЩ.

- Може ли Русия да предприеме някакви отметни ограничения?

- Тези дейности на САЩ не дават отговор нито на правилата на международната стопанска система и търговия, нито на уговорките на САЩ към Световната комерсиална организация. И Русия следва да се обърне към интернационалните правни инстанции, с цел да оспори правомерността на закона на САЩ от 2 август предходната година.

- Но дори интернационалните съдилища да признаят правотата на Русия, САЩ едва ли ще се съобразят с тези решения…

-Най-вероятно по този начин и ще се случи. САЩ поставят своето законодателство над интернационалното. Но по този път ние би трябвало да вървим. Ако сходни решения станат факт, то да се базират на тях ще могат нашите сътрудници от трети страни. Това ще стане значим детайл от отбраната им, дори в обстановката, в която САЩ смятат себе си за „ господари на ситуацията ”.

- Днес все по-често се приказва, че ние единствено реагираме на нападките на САЩ, че нямаме опция при съществуващите правила на „ играта ” дори опция да поемем самодейността. Не е ли време и ние да наложим свои правила?

- Според мен, това е точна режисура на въпроса. Но сами с такава задача няма да се оправим. Затова би трябвало да формираме коалиция – несъмнено, не коалиция срещу САЩ, а в отбрана на правилата на свободната пазарна търговия, в отбрана на правилата на Световната комерсиална организация.

- Кои са най-реалните сътрудници на Русия в такава коалиция?

- Преди всичко, това са Китай и Индия. И двете страни са подложени на натиска на САЩ. По отношение на Китай това се случва в доста огромна степен сега, само че към китнайците от САЩ действат по-внимателно, в сравнение с във връзка с Русия. Това е по този начин, тъй като стокооборотът между САЩ с Китай е 20 пъти по-голям от този с Русия. Ето за какво, китайският и индийският бизнес, имат опциите да лобират вътре в САЩ, в това число и в този състав на Конгреса.

- Русия няма ли такива лобисти?

- Не, и това е една от неприятните черти на нашата модерна история. Нашите връзки със САЩ нямат никакви солидни застраховки против провокации и от недобросъвестна политика.

- Могат ли наши евентуални съдружници в тази антисанкционна коалиция да бъдат и страните от Европейския съюз?

-Потенциално могат. Но не по-рано от момента, в който САЩ наложат и на тях наказания, или както народът споделя – преди да ги удари гръм…Нашите европейски сътрудници неразбираемо за какво се надяват, че икономическият напън на САЩ ще ги подмине.

- Остава ли опцията за разговор сред президентите на Русия и САЩ?

-Да, несъмнено! Друг въпрос е че опциите на Дналд Тръмп са лимитирани. Първо — антируската политика на САЩ е наложена в закон, който Тръмп е задължен да съблюдава. Второ – той е подложен в обстановка, в която би трябвало да дава пояснения по обвиняванията за „ съветска интервенция ” в президентските избори в САЩ, които завоюва.

- Струва ли си да чакаме среща на държавните глави преди изборите в Русия през март?

- Мисля, че такава среща няма да има. И според мен, няма потребност да се поставят старания да се провежда такава. Ако американците проявят самодейност, то вероятно тя би трябвало да бъде изслушана от наша страна. Но в този момент, когато до изборите остава месец и половина, дневният ред е напълно друг. А руско-американските връзки не са част от предизборната акция на президентските избори в Русия.

- ЦРУ пак опита да намеси Русия в „ интервенция в американските избори ”, този път – „ за в бъдеще ”, доколкото става дума за междинните избори за Конгрес (На всеки две години в САЩ се организират избори за всички членове на Камарата на представителите и на една трета от сенаторите — бел. ред.) през ноември тази година. Какво мислите по този въпрос?

- Цялата доктрина за намесата е реакция на американския хайлайф против успеха на Тръмп. Легитимността на неговото президентство би трябвало да се слага непрекъснато под подозрение и за тази цел би трябвало да се ползват всевъзможни сюжети. Но на мен в изказването на шефа на ЦРУ ми направи усещане нещо друго. За пръв път шефът на разузнаването твърди, че освен Русия, само че и Китай се меси във вътрешните работи на САЩ, освен това – Китай имал доста повече благоприятни условия. Откъде се взе тази линия, ми е мъчно да каже. Но бих следил деликатно точно тази наклонност.

От в. „ Парламентская газета ”

(превод ЗЕМЯ)
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР